Niewiele osób wie, jak długą historię ma kawa bezkofeinowa. Historia prosto z XIX wieku sięga czasów jednego z najwybitniejszych artystów – Johanna Wolfganga von Goethego. Niemiecki poeta był uzależniony od kawy. Pił jej tak dużo, że miewał ogromne problemy z regularnym snem. Każdy z nas wie, jak kawa potrafi być uzależniająca, a dokładnie zawarta w niej kofeina. Poeta poprosił swojego znajomego chemika, aby zbadał skład kawy i spróbował usunąć z niej kofeinę. Runge (niemiecki chemik) wyizolował kofeinę, a na skalę przemysłową uczynił to również Niemiec – Roselius. Do tego procesu używał rozpuszczalnika w formie benzenu. Taki sposób sprawiał, że kawa była niesamowicie toksyczna. Dzisiejsze metody są jednak o wiele bardziej zdrowe dla naszego organizmu.

Kawa bezkofeinowa – jak powstaje napój bez kofeiny?

Benzen został kategorycznie zakazany, dlatego chemicy musieli znaleźć nowy sposób, aby odizolować kofeinę od kawy. Obecnie znane i wykorzystywane są trzy metody, dzięki którym można uzyskać kawę bezkofeinową. Jak powstaje napój bez kofeiny?

  • dekofeinizacja chemiczna – jest to najpopularniejszy sposób. Izolacja chemiczna odbywa się poprzez użycie rozpuszczalników chemicznych, które są dobre zdrowia. Na samym początku zwiększa się objętość ziaren poprzez parę wodną pod wysokim ciśnieniem. Następnie usuwa się kofeinę za pomocą rozpuszczalników. W tym momencie ziarna mogą wchłonąć ilości chemicznych substancji, dlatego na koniec używa się raz jeszcze pary wodnej pod ciśnieniem, aby wypłukać je z ziaren.
  • dekofeinizacja wodna – metoda droższa, ale także zdrowsza. Taka kawa jest zdecydowanie mniej aromatyczna, więc jej smak jest również o wiele mniej zadowalający. W tym przypadku, rozpuszczalnikiem jest woda. Ziarenka kawy są namoczone w gorącej wodzie, tak długo, aż zostanie z nich uwolniona cała kofeina. Woda zostaje przepuszczona przez węglowe filtry i w ten sposób usuwana jest kofeina. Następnie ziarna są wkładane raz jeszcze do roztworu, tak aby substancje wróciły do ziaren. Niestety nie zawsze ziarna przyjmują cenne wartości do swoich ziaren, przez co kawa traci niezwykle wiele.
  • dekofeinizacja gazowa – metoda przy użyciu dwutlenku węgla. Proces ten odbywa się w wysokiej temperaturze ok. 70°C. Pod dużym ciśnieniem usuwana jest kofeina, natomiast rozmiary ziaren kawy nie zmienia się.

Kawa bezkofeinowa – jak smakuje?

Kawa bezkofeinowa zazwyczaj smakuje podobnie do zwykłej kawy, ale może mieć nieco inny smak. Proces dekofeinizacji ziaren kawy może czasami wpływać na smak kawy bezkofeinowej. Jak smakuje kawa bez kofeiny? Można poczuć różnicę w smaku i aromacie, ale najczęściej filiżanka smakuje praktycznie tak samo. Podczas procesu izolacji wodnej można poczuć niewielkie zmiany, smak nie jest tak bardzo zmieniony jak zawartość kofeiny w filiżance tej kawy. Smak jest oczywiście zależny od rodzaju kawy (arabica i robusta), pochodzenia ziaren, a także poziomu ich wypalenia.

Kawa bezkofeinowa a zdrowie

Ilość kofeiny w kawie jest niezwykle ważna. Kawa ziarnista jest przygotowana właśnie w celu pobudzenia organizmu i poprawienia koncentracji. Smak kawy jest jednak tak dobry, że bardzo dużo osób chce ją pić, lecz nie może właśnie ze względu na działanie kofeiny. Śladowe ilości kofeiny mogą być niebezpieczne dla osób, które miewają problemy z nadciśnieniem lub cierpią na bezsenność. Jest to również dobry wybór dla kobiet w ciąży lub matek karmiących piersią. Kawa bezkofeinowa a zdrowie to również ważna kwestia. Podczas procesu dekofeinizacji, ziarna kawy mogą otrzymać niewielkie ilości substancji chemicznych, więc nie można jej spożywać bardzo dużo lub wybierać tę, która jest przygotowana w dobry sposób.

Najlepsze kawy bezkofeinowe

Smak i aromat w kawie jest niezwykle ważny. Przygotowaliśmy kilka najlepszych kaw bezkofeinowych, które dostępne są na polskim rynku. Kawy te są bardzo dobre i świetnie nadają się do przygotowania espresso. Usunięcie kofeiny z ziaren kawy jest idealnym rozwiązaniem na stworzenie tradycyjnej kawy z walorami smakowymi bez konieczności przyjmowania dawki kofeiny. Jedne z najlepszych kaw to:

  • Lavazza Cafe Decaffeinato,
  • Kimbo Espresso decaffeinato,
  • Illy Decaf Decafeine.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *