Gorące promienie słońca, piękne plaże i pyszna kawa. Takie piękne obrazki możemy oglądać na zdjęciach z Wysp Kanaryjskich. Takie zdjęcia świetnie prezentują się na obrazie. Monitory z outletu zapewniają dużą jakość, lecz zdecydowanie lepiej poczuć to na własnej skórze i udać się na jedną z Wysp Kanaryjskich. Bez wątpienia, taki zestaw wakacyjny jest atrakcyjny dla każdego kawosza. Podczas urlopu, warto poznawać lokalną kulturę, ale także kuchnię. Dlatego warto na chwile usiąść w kawiarni i zamówić napój zwany barraquito, czyli kawa po kanaryjsku. Ten niesamowity napój pochodzi z Teneryfy (najbardziej turystyczna wyspa z archipelagu Wysp Kanaryjskich).

Kawa po kanaryjsku – co to jest barraquito?

Słoneczne wyspy na Oceanie Atlantyckim są interesującym miejscem, nie tylko, jeśli chodzi o słoneczny wypoczynek. Kanaryjskie przysmaki i napoje są znane w całej Hiszpanii. A jednym z nich jest kawa po kanaryjsku, a więc co to jest kawa barraquito? Jest to gorący napój prosto z Teneryfy. Połączenie mocnego espresso z kilkoma ciekawymi składnikami. Poza kawą z kawiarki lub ekspresu, potrzebne będą jeszcze takie składniki jak likier cytrusowy, mleko skondensowane i mleko. W skład pysznego napoju wpisuje się jeszcze cynamon i limonka. Do przyrządzenia barraquito nadadzą się świeżo palone ziarna przygotowane pod espresso. Jeśli chodzi o alkohol, warto wybrać hiszpański likier o smaku cytrusowo-waniliowym. Jeśli, chcemy, aby nasz napój poza smakiem wyglądał również dobrze, warto wybrać likier o kolorze złotym lub pomarańczowym.

Historia kawy po kanaryjsku (barraquito)

Jedna z legend wyjaśnia ciekawą nazwę kawy po kanaryjsku. Historia kawy po kanaryjsku (barraquito) rozpoczyna się w XX wieku na Teneryfie. W barze Imperial (w północnej części wyspy) gościł pewien mężczyzna o pseudonimie „Barraquito”. Jegomość w barze bywał codziennie i zamawiał śniadanie oraz napój kawowy wraz z likierem, skondensowanym mlekiem, a także cynamonem i skórką z cytryny. Napój zasmakował naszemu bohaterowi, ale nie tylko jemu. Sława napoju rozniosła się po całej wyspie, a następnie po innych wyspach archipelagu, aż dotarła do Półwyspu Iberyjskiego. Dziś, kanaryjska kawa cieszy się ogromną popularnością i jest wybierana przez turystów. A Bar Imperial nadal serwuje ten wyśmienity trunek.

Barraquito – przepis na kawę po kanaryjsku

Na samym początku warto przygotować sobie wszystkie składniki, które będą potrzebne do barraquito. Przepis na kawę po kanaryjsku nie jest zbyt skomplikowany i każdy może sobie z nim poradzić.

Na jedną kawę potrzebne będą następujące składniki:

  • 80 ml espresso,
  • 40 ml likieru cytrusowego,
  • 50 ml mleka,
  • 15 ml mleka skondensowanego,
  • 1/2 łyżeczki startej limonki/cytryny,
  • szczypta cynamonu.

Na samym początku do wysokiej szklanki wlewamy skondensowane mleko. Kolejny krok, wlewamy likier cytrusowy po ściance szklanki, a następnie to samo powtarzamy z gorącym espresso. Dopiero teraz zaczyna się zabawa. Mleko podgrzewamy do ok. 70 stopni Celsjusza, następnie je spieniamy i układamy na górnej warstwie kawy. Po najtrudniejszym zadaniu czas na dekoracje. Piankę posypujemy cynamonem oraz startą limonką/cytryną, a dodatkowo możemy dodać jeszcze plasterek cytrusa dla ozdoby. I to wszystko. Meble tarasowe na tarasie, ostatnie promyki zachodzącego słońca i pyszna kawa Barraquito. Teraz możesz już cieszyć się tylko kawą prosto ze słonecznych Wysp Kanaryjskich.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *