Ten sposób przygotowania kawy przybył do nas prosto z Półwyspu Koreańskiego. Kawa Dalgona, czyli kawa po koreańsku jest również znana pod nazwami takimi jak kawa ubijana czy kawa spieniona. Jej wygląd jest bardzo estetyczny, jak również i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. Wygląd kawy stał się hitem w ostatnich miesiącach podczas akcji #dalgonacoffeechallenge. Kawa w oka mgnieniu stała się popularna na całym świecie, a przepis na przygotowanie tego napoju jest już dostępny w każdym zakątku ziemi.
Co to jest kawa po koreańsku?
Ten rodzaj kawy ma ogromną rzeszę fanów, a w ostatnich latach przybywa ich w piorunującym tempie. Co to jest kawa po koreańsku? Jest to napój, który jest niezwykle popularny na Półwyspie Koreańskim. Co najważniejsze, do przygotowania tego napoju potrzebna będzie kawa rozpuszczalna. Poza tym, do przygotowania będzie potrzebna wrząca woda, mleko oraz cukier, dla tych, którzy będą chcieli osłodzić swój napój. Kawa po wietnamsku wymaga użycia specjalnego naczynia phin, natomiast do Dalgona coffee będzie potrzebny mikser lub trzepaczka. Kawa wygląda przepięknie na fotografiach, dzięki gęstej piance na wierzchu.
Historia spienionej kawy po koreańsku
Zanim przejdziemy do przepisu na jeden z hitowych napojów ostatnich miesięcy, warto dowiedzieć się skąd wzięła się nazwa Dalgona Coffee. Korea ma długą historię spożywania kawy. Kawa została po raz pierwszy wprowadzona do Korei pod koniec XIX wieku przez katolickich misjonarzy i stała się bardzo popularna wśród klasy wyższej. Na początku XX wieku kawa stała się podstawowym napojem Koreańczyków i była serwowana w wielu restauracjach i kawiarniach. Historia spienionej kawy po koreańsku jak i jej nazwa łączy się z Dalgona Candy, czyli koreańskim cukierkiem o smaku toffi i wyglądzie przypominającym plaster miodu. Cukierki powstawały poprzez podgrzanie wody z cukrem i dodanie mieszanki sody oczyszczonej, była to bardzo popularna przekąska w trudnym okresie po wojnie koreańskiej w latach 50. XX wieku. Napój zdobył swoją popularność przez właściciela pewnej kawiarni w Makau (wschodnie wybrzeże Chin). To właśnie tam udał się znany koreański aktor Jun Il-woo, który występował w programie kulinarnym. W kawiarni Hon Kee, kawę w taki sposób podał mu właściciel Leong Kam Hon. Smak kawy podanej w ten sposób przypomniał aktorowi o Dalgona Candy i właśnie w ten sposób, powstała nazwa Dalgona Coffee.
Kawa po koreańsku – przepis
Każdy z nas może przygotować kawę po koreańsku. Przepis jest banalnie prosty i nie potrzeba zbyt dużej ilości składników ani specjalistycznych naczyń i sprzętów. Do przygotowania jednej szklanki kawy potrzebne będą:
- 1 łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki stołowe gorącej wody
- 1 łyżka stołowa cukru
- 180 ml szklanki ciepłego mleka
Do miski wsyp kawę rozpuszczalną i cukier. Następnie dodaj 2 łyżki gorącej wody. Przez kolejne kilka minut ubijaj całość (możesz użyć również miksera elektrycznego). Gdy uzyskasz gęsty krem, który przypomina swoją konsystencją ubite białka, zajmij się mlekiem. Ciepłe mleko wlej do wysokiej szklanki, a krem z miski ułóż na górnej powierzchni mleka w szklance. I to wszystko, jak sam widzisz przepis na kawę po koreańsku jest bardzo łatwy! Masz swoje 5 minut, w której możesz rozkoszować się smakiem kawy po koreańsku. Możesz także spróbować wersji na zimno. W tym celu, nie podgrzewaj mleka lub wrzuć kostki lodu do szklanki.
Jak podawać i pić Dalgona Coffee?
Kawę koreańską nie podaje się w filiżance. Może to zdziwić co niektórych, ale jak podawać i pić Dalgona Coffee? W tym celu, najlepszym rozwiązaniem będzie użycie wysokiej i przezroczystej szklanki. Takie naczynie pozwoli wyeksponować dwie warstwy napoju. Białe mleko na dole i kawowy kolor pianki na górze. Gdy każdy z kawoszy zrobi już zdjęcie pięknie wyglądającemu napojowi, czas na degustację. Pierwszym sposobem jest wyjadanie pianki łyżeczką i popijanie tego mlekiem z dołu szklanki. Drugim sposobem jest wymieszanie całego napoju i wypicie kawy. Wybór należy do Ciebie, pamiętaj jednak, że krem jest bardzo, ale to bardzo słodki.
0 komentarzy