Wśród wielu kawoszy, to właśnie kawa Kopi Luwak jest uznawana za tą, za którą trzeba najwięcej zapłacić. Marka kawy jest bardzo dobrze znana na całym świecie. Uznawana jest również za bardzo kontrowersyjną kawę świata. Chodzi oczywiście, o to w jaki sposób jest ona wytwarzana. Czy Kopi Luwak to najdroższa kawa świata? Okazuje się, że nie. Prym wiedzie inna z kontynentu azjatyckiego – Black Ivory Coffee. Obie te marki skorzystały z możliwości zastrzeżenia znaku towarowego, a dziś marki są rozpoznawalne na całym świecie. W przypadku jednej i drugiej kawy, najważniejszą rolę odgrywają zwierzęta, które są nieodzowne w procesie wytwarzania kawy. Zwierzęta mają ogromny wpływ na smak napoju, który jest podawany w najbardziej luksusowych miejscach na całym świecie.
Gdzie produkowana jest najdroższa kawa świata?
Miejsce, które kojarzy się wszystkim z wypoczynkiem i ekskluzywnymi wakacjami to również miejsce gdzie produkowana jest najdroższa kawa świata. Tajlandia, bo o niej mowa to nie tylko rajskie wybrzeża i świetne jedzenie, to także miejsce, w którym odbywa się produkcja kawy Black Ivory Coffee. Wysoka cena kawy jest podyktowana specjalnym procesem jej wytwarzania. Sposób i miejsce wytwarzania tej kawy jest bardzo podobny jak w przypadku kontrowersyjnej Kopi Luwak, która jest produkowana na Sumatrze, Jawie i Sulawezi – wysp należących do Indonezji. Black Ivory Coffee to „kawa z czarnej kości słoniowej”, czyli możemy się domyślić, że do jej produkcji potrzebne są te ogromne zwierzęta. Przez wykorzystanie słoni w procesie wytwarzania ziaren, kawa ta jest niezwykle trudno dostępna ze względu na małe ilości. Plantacje kawowców znajdują się w kawowej prowincji Surin w północnej części Tajlandii.
Jak powstaje najdroższa kawa na świecie?
Black Ivory Coffee powstaje w Tajlandii. Cechy dobrego menadżera widać u kierowników tej plantacji, ponieważ jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Plantacje są zlokalizowane najczęściej na wysokości ok. 1500 m n.p.m. Arabikę można uprawiać w odpowiednich i wymagających warunków do dojrzewania. Dojrzałe owoce kawowca są zbierane, a następnie mieszane z jedzeniem, które będą spożywać słonie azjatyckie. Jak zapewniają przedstawiciele firmy, najlepsze owoce kawowca to dodatek do diety żywieniowej dla słoni, które są pod opieką rodziny. Nie mają one negatywnego wpływu na zdrowie zwierzęcia. Pozyskane ziarna są zjadane przez słonie, a następnie trawione przez długi okres, ponieważ może on trwać od 12 do 72 godzin. W tym czasie, enzymy trawienne w układzie pokarmowym słonia powodują wytrącenie protein z kawy i dzięki temu kawa otrzyma gorzki smak. Ziarna kawy są wydalane przez zwierzęta, a następnie zbierane z odchodów zwierzęcia. W późniejszym czasie są czyszczone i suszone w promieniach słonecznych. Jest to proces znany jak w przypadku Kopi Luwak, lecz w przypadku indonezyjskiej kawy za proces trawienia odpowiedzialne są cywety lub łaskuny. Właśnie tak powstaje najdroższa kawa na świecie. Na samym końcu, jest ona maszynowo łuskana, a palona jest dopiero po złożeniu zamówienia przez klienta, dzięki czemu nie traci swoich właściwości i daje jej miano kawy, która jest najdroższa na świecie.
Ile kosztuje najdroższa kawa świata?
Jeśli sądzimy, że filiżanka kawy w centrum miasta za 30 zł to duży wydatek, to jesteśmy w błędzie. Nie jesteśmy pewni, ile kosztuje najdroższa kawa świata. Cena za kilogram Black Ivory Coffee wynosi około 1100 dolarów. W tym przypadku, do przyrządzenia jednej filiżanki kawy potrzeba ziaren za około 8-9 dolarów, a do tego trzeba doliczyć pozostałe koszty, czy napiwek dla baristy. Dobra kawa odznacza się idealnym smakiem i aromatem. Black Ivory Coffee jest pozyskiwana z Tajlandii i znana jest jako kawa z odchodów słonia, które muszą przetrawić owoce kawowca, aby filiżanka espresso miała swój niepowtarzalny smak.
0 komentarzy