Czy kawa to najpopularniejszy napój świata? Jeśli trafiłeś na ten artykuł, to na 100% tak sądzisz. Kawa to gorący napój sporządzany z palonych ziaren kawy, które są mielone, a następnie zaparzane prawie wrzącą wodą. Wszystko się zgadza, tylko w tym wszystkim brakuje jeszcze egzotycznej rośliny – kawowca. Skąd biorą się ziarna kawy? To właśnie owoce kawy arabskiej (Coffea arabica), bo taka jest poprawna nazwa kawowca. Roślina ta potrzebuje odpowiednich warunków atmosferycznych, aby się rozwijać i owocować. Kawowca możemy uprawiać również w domowym zakątku, jednak ziarna nie będą tak wysokiej jakości jak te sprowadzane z egzotycznych krajów.
Gdzie rośnie kawowiec?
Jak już wiemy, kawa arabska potrzebuje specjalnych warunków, aby mogła w spokoju rosnąć. Szacuje się, że około 70% światowych upraw to arabika, pozostałe 30% to robusta. Arabika jest bardziej wybredna i potrzebuje lepszych warunków do rozwoju, niż robusta. Ważna jest też wysokość terenu nad poziomem morza (w przypadku Arabiki minimum 900/1000 m n.p.m.). Obszar, gdzie rośnie kawowiec otrzymał specjalną nazwę tzw. pas kawowy, są to tereny pomiędzy dwoma zwrotnikami. Etiopia, Brazylia, Wietnam czy Kolumbia to państwa, które kojarzą nam się z uprawą kawy i słusznie, ponieważ leżą właśnie na tej szerokości geograficznej.
Cykl życia rośliny– jak rośnie kawowiec w doniczce?
Zanim zostaniemy prawdziwymi plantatorami kawy, powinniśmy zapoznać się z cyklem życia rośliny. Jak rośnie kawowiec w doniczce? Rośliny kawy rosną w doniczce dzięki wykorzystaniu słońca i wody. Kawa jest rośliną wieloletnią i potrzebuje około dwóch lat, aby urosnąć. Drzewko w doniczce może urosnąć nawet do 2 metrów wysokości. Drzewko kawowe zacznie owocować po raz pierwszy po około 3-4 latach. Lekko pachnące kwiaty są samopylne o białej barwie płatków. Kiełkujące kwiaty, to ostatni krok przed przeobrażeniem się w owoce kawowca, które początkowo mają kolor zielony. Dojrzałe owoce mają barwę czerwoną. Proces dojrzewania trwa około 9 miesięcy. Niestety w warunkach domowych bardzo trudno jest otrzymać dojrzałe owoce kawowca. Następnym krokiem jest wyjęcie nasiona z owocu, oczyszczenie i wysuszenie. Ostatnim krokiem jest wypalenie wysuszonych ziaren, zmielenie i przygotowanie kawy jednym z ulubionych sposobów.
Kawowiec w doniczce – co jeszcze jest potrzebne do uprawy kawy?
Uprawa kawy w doniczce nie jest raczej zbyt trudnym zadaniem. Pierwszych zbiorów możemy się doczekać po 3-4 latach od zasadzenia. Roślina potrzebuje, jednak odpowiednich warunków. Naturalnie rosnące kawowce, potrzebują ciepłego i wilgotnego klimatu. Gleba musi być żyzna i dobrze zdrenowana. Jest też parę wskazówek, które pomogą w pielęgnacji kawowca w doniczce. Co jeszcze jest potrzebne do uprawy kawy? Musimy zadbać o dobre słoneczne miejsce, jednak roślina posiada błyszczące liście, więc nie może być pozostawiona w pełnym słońcu. Nie powinno się jej ustawiać blisko okna w zimnych porach roku oraz nie pozostawiać w przeciągach. Kawowce nie lubią zimna. Domowa mini plantacja powinna również być zasilana przez nawóz do cytrusów oraz regularnie podlewana, tak aby gleba była wilgotna, ale jednocześnie, aby woda nie stała w podstawce. Warto też zadbać o liście kawowca i wycierać je z kurzu oraz zraszać wodą. Dobrym rozwiązaniem będzie również regularny serwis klimatyzacji. Wrocław czy Gdańsk, to miasta, w ktorych warto robić go raz na pół roku.
0 komentarzy