W ostatnich latach popularność kawy rośnie w niesamowicie szybkim tempie. W Hiszpanii czy we Włoszech, ludzie nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Picie kawy stało się tak popularne, że ludzie wychodzą do kawiarni, aby napić się tego napoju. Biura podróży oferują wyprawy na plantacje kawy, czy organizują tematyczne wyjazdy szlakami kawy i organizują zwiedzanie znanych palarni kawy. Kawę próbowała chyba już każda dorosła osoba na tym świecie. Jeśli nie, proszę, musimy zmienić to jak najszybciej. Aczkolwiek, jest to dobra pozycja wyjściowa. Jeśli ktoś jeszcze nie poznał smaku kawy, może udać się, w tym celu do osoby profesjonalnie zajmującej się zaparzeniem tego napoju. Kim jest barista i czym się zajmuje w pracy? Barista jest osobą, która serwuje napoje kawowe oraz posiada wiedzę na temat parzenia kawy.
Skąd pochodzi pojęcie barista?
Z kawą obcuje każdy, ale nie każdy wie jak nazwać osobę profesjonalnie zajmującą się przyrządzaniem tego napoju. Skąd pochodzi pojęcie barista? Termin ten został po raz pierwszy użyty we Włoszech. W dawnych latach, osoba pracująca za barem zajmowała się przygotowanie napojów kawowych oraz alkoholowych. Na Półwyspie Apenińskim, w dalszym ciągu można spotkać się z wykorzystaniem tego określenia dla klasycznego barmana i jest dość często używana naprzemiennie. W tym państwie bariści są bardzo poważani, a kultura picia kawy jest ogromna. Statystyczny Włoch wypija co najmniej kilka filiżanek dziennie. Mnogość kawiarni pozwala na znalezienie świetnie smakującego espresso na każdym rogu. Filiżanka kawy w kawiarniach nie jest wcale droga i zachęca, aby wypić filiżankę kawy od doświadczonego baristy.
Czym zajmuje się barista?
Rynek kawowy jest potężny. Zatrudnia on miliony ludzi. Na samym początku znajdują się ludzie, którzy w odpowiednich warunkach klimatycznych doglądają kawowców. Później, dojrzałe owoce są zrywane i suszone przez plantatorów. Zanim kawa trafi do kawiarni i naszych domów, musi zostać przyjęta w palarni. Po procesie wypalania, trafia do miejsca docelowego, w którym dalszą częścią zajmie się specjalista. Czym zajmuje się barista? Jej głównym zadaniem jest przygotowanie smakującej filiżanki kawy. Zanim, jednak do tego przystąpi musi wybrać odpowiednio wypaloną kawę, sposób zmielenia ziaren, odpowiednią metodę parzenia, a także temperaturę wody. Musi on posiadać rozległą wiedzę na temat procesu parzenia kawy od zasadzenia kawowca, aż po podanie kawy. Krótko mówiąc, musi być świetnie wyszkolony i znać się na różnych rodzajach kawy, tak aby móc przygotować pyszne espresso, cappuccino czy latte macchiato. Aby kawa smakowała świetnie podczas upalnych dni, warto uczynić montaż klimatyzacji. Wrocław to miasto, w którym klimatyzowana kawiarnia to już standard
Barista – specjalista od kawy
Również we Włoszech powstała zasada przygotowania idealnej kawy. Jest ona wykorzystywana zarówno w małych kawiarniach, jak i prestiżowych kawiarniach. I tak powstała zasada 4M, zawierająca 4 słowa z języka włoskiego, a ich połączenie pozwala na przygotowanie idealnej kawy. La Miscela – mieszanka ziaren kawy, La Macchinadosatore – młynek do kawy, La Macchina – ekspres do kawy i najważniejsze La Mano – ręka baristy. Specjalista od kawy musi posiadać odpowiednie narzędzia, świeżą kawę i umiejętności. Bariści nabywają odpowiednie umiejętności na kursach i biorąc udział w Mistrzostwach Świata Baristów. Techniki parzenia kawy można nauczyć się także, podczas szkoleń lub pracy w kawiarni. Innym sposobem jest nauka z książek. Takie dzieła spisują bardzo często zwycięzcy Mistrzostw Polski Baristów, którzy organizują też wiele szkoleń. Jest to kilka sposobów, które pozwolą na rozpoczęcie Twojej przygody z kawą.
0 komentarzy