Drinki (alkoholowe oraz bezalkoholowe) są formą, która urozmaica, ale i umila spożywanie alkoholu. Zamiast pić alkohol saute, można pokusić się o spożycie smacznej, czasem pożywnej, ale na pewno ładnej wizualnie mikstury. Czasami do jej stworzenia potrzeba specjalistycznego sprzętu, ale oczywiście są drinki, które można spokojnie przygotować w domowych warunkach. Jednym z nich jest espresso martini, czyli połączenie idealnej kawy espresso z likierem oraz wódką, którego smak zapada w pamięć na bardzo długo.
Historia drinka espresso martini
Spora część barmanów, potrafiąca przygotować espresso martini, uważa tego drinka za tzw. „współczesnego klasyka”. Spowodowane to jest tym, iż jest on znany i popularny praktycznie na całym świecie, a pierwszy przepis na to wyjątkowe połączenie pochodzi sprzed ponad trzydziestu lat. Historia drinka espresso martini sięga roku 1983, kiedy to do restauracji Fred’s Club, w którym pracował wtedy Dick Bradsell – obecnie światowej sławy guru barmanów, weszła pewna piękna, wysoka modelka, która poprosiła o coś, co postawi ją na nogi, a zarazem nie przeszkodzi jej w dobrej zabawie. Barman wytypował wtedy następujące składniki: likier kawowy, świeżo przyrządzone, mocne espresso, cukier oraz najlepszą wódkę. Następnie zmieszał je w konkretnych proporcjach i zaserwował swojej klientce pierwsze w historii espresso martini. Jego propozycja urzekła ją smakowo, ale też spełniła wymagania dotyczące działania. Obecnie drink ten w większości barów jest stałą pozycją na karcie drinków. Jego wyjątkowy smak i unikalne połączenie aromatu pobudzającej kawy z alkoholem sprawia, że bywa on często wybierany podczas różnego rodzaju imprez. Dotyczy to nie tylko osób, które potrzebują zastrzyku energii, ale także tych poszukujących wspaniałych doświadczeń smakowych.
Espresso martini – drink z kawą
Jednym z napojów, których smak zapamiętuje się na całe życie, jest espresso martini. Drink z kawą to wciąż rzadko spotykane połączenie, które gwarantuje niesamowitą eksplozję smaków. Aby jednak móc w pełni doświadczyć jego zalet, należy obowiązkowo zaopatrzyć barek w likier kawowy i ściśle trzymać się odpowiednich proporcji. Efekt wtedy zaskoczy bogatym smakiem, gdzie delikatna słodycz likieru przeplata się z głębokim aromatem małej czarnej. Co więcej, podany w kieliszku koktajlowym (martini) z wysoką, kremową pianką drink espresso martini prezentuje się niezwykle elegancko. To prawdziwy czarny szatan, który od razu daje niezłego kopa i stawia na nogi. W przypadku espresso martini idealnie zaparzone, esencjonalne espresso z porządnego sprzętu ciśnieniowego jest koniecznością. W koktajlu bez problemu idzie wyczuć świeżość ziaren, właściwe palenie czy jakość mielenia. Dlatego zdecydowanie warto wybrać najlepsze, z pewnego źródła. A same ziarna przechowywać w pomieszczeniu, gdzie jest klimatyzacja. Wrocław to jedno z miejsc, w którym polecamy wypić tego drinka z kawą.
Przepis na espresso martini
Przepis na espresso martini na papierze nie wygląda zbyt skomplikowanie. Klucz do sukcesu znajduje się w zachowaniu proporcji tak, by nie przesadzić z ilością alkoholu oraz kawy. Do przygotowania kawowego drinka, potrzebne nam będzie:
- 40 ml wódki (najlepiej ziemniaczanej);
- 25 ml gorącego espresso (z ekspresu ciśnieniowego, może być z kapsułki);
- 20 ml likieru kawowego (Kahlua lub Tia Maria);
- ok. 10 kostek lodu;
- ziarna kawy do ozdobienia drinka.
Gdy zbierzemy wszystkie te składniki, możemy przejść do sporządzania martini espresso.
- Wódkę, likier, świeżo zaparzoną gorącą kawę oraz lód dodaj do shakera.
- Następnie energicznie potrząsaj.
- Przelej do schłodzonego kieliszka (najlepiej w stylu martini).
- Na wierzch pianki połóż kilka ziarenek kawy.
Ten wspaniały, deserowy koktajl, sprawdzi się zarówno na Waszym przyjęciu weselnym, jak i na domowej imprezie z przyjaciółmi. Jego słodycz z mocno kawowym akcentem skradnie serce każdemu miłośnikowi „małej czarnej” i nie tylko!
Teraz można delektować się smakiem tego drinku z likierem!
0 komentarzy