Po pewnym czasie, picie kawy zaparzanej w klasyczny sposób z fusami nam się nudzi. Nie ma nic przyjemnego, gdy podczas ostatniego łyku naszego ukochanego trunku spotkamy się z dużą ilością fusów, która zabije całą przyjemność na sam koniec. W tym celu, powstał jeden ze świetnych przyrządów do kawy, czyli French Press. Jak zaparzyć idealną kawę w tym urządzeniu? Zadanie nie jest wcale takie trudne, a smak kawy bez fusów jest tego zdecydowanie wart. Skąd przywędrowało do nas to urządzenie i czy na pewno była to Francja?
French Press – historia prosto z Francji
Wśród wielu znane jest jako cafeteria, aczkolwiek może być ona mylona z popularną kawiarką, która też służy do zaparzania kawy. Są to jednak dwa całkowicie inne wynalazki. Kawiarka to najczęściej wykonane naczynie ze stali nierdzewnej, natomiast szklany charakter ma French Press. Historia prosto z Francji sięga XX wieku, gdzie został wynaleziony. Można też usłyszeć takie nazwy jak prasa francuska, czy press pot. Co ciekawe, został opatentowany we Włoszech przez Attillio Calimani. Natomiast, największą popularność zdobywa na północy Europy: w Wielkiej Brytanii, a także w Danii. To właśnie na Półwyspie Jutlandzkim w Skandynawii znajduje się do dziś jedna z najpopularniejszych fabryk French Pressów – Bodum.
Prostota wykonania – French Press
French Press to jedna z najprostszych metod parzenia kawy. Wszystko, czego potrzebujesz, to praska francuska, kawa mielona, woda i źródło ciepła. Samo wykonanie jest banalnie proste i niezmiernie ważna jest prostota wykonania. French Press składa się z dzbanka i tłoka zakończonego sitkiem. Jest on odpowiedzialny za oddzielenie fusów od naparu. Cena samego urządzenia jest niezwykle niska, a zaparzacz można znaleźć w wielu sklepach. French Press może być również wykorzystywany do zaparzania herbaty z liści. Działa on na tej samej zasadzie co jego odpowiednik do kawy.
Na co zwrócić uwagę podczas kupna French Pressa?
Na co zwrócić uwagę podczas kupna French Pressa? Kupując prasę do kawy, należy szukać takiej, która jest wykonana z trwałych materiałów, takich jak szkło lub stal nierdzewna. Należy również upewnić się, że tłok jest wykonany z metalu, a nie z plastiku, ponieważ zapewni to jego większą trwałość i sprawi, że nie będzie się łatwo łamał. Na koniec należy sprawdzić, czy wyciskarka posiada gwarancję, ponieważ zapewni to ochronę w razie jakichkolwiek problemów. Cena zależna jest bardzo często również od estetyki wykonania, a także pojemności dzbanka. Należy pamiętać, że o wiele ważniejsze jest kupno wysokiej jakości ziaren do kawy. Bez drogiego urządzenia, uda nam się stworzyć pyszną kawę, bez wysokiej jakości zmielonej kawy, może być problem, aby otrzymać aromatyczną kawę.
Popularność French Pressa
Popularność French Pressa stała się bardzo duża w ostatnich latach. Coraz więcej Polaków zaczyna wybierać alternatywne metody zaparzania kawy. Jest ono proste w obsłudze i pozwala uzyskać wspaniałą filiżankę kawy. French Press składa się ze szklanej lub metalowej karafki, tłoka i filtra. Jego budowa jest prosta, także tania co jest dużym plusem. Kawy we French Pressie potrafią być aromatyczne, a dodatkowo można zrobić kilka filiżanek za jednym zamachem.
French Press – jak stworzyć niezapomnianą kawę
Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie do stworzenia kawy w urządzeniu typu French Press. Jak stworzyć niezapomnianą kawę? Zasady są w sumie proste. Zaparzacz do kawy French Press może być litrowy dla łatwiejszego dobrania ziaren. Na 1000 ml wody dobieramy 60 g świeżo wypalonej kawy. Kawę mielimy na grubo, jeśli kawa zostanie zbyt drobno może zatkać sitko, a kawa będzie zbyt ciężka. Przygotowanie kawy jest bardzo łatwe. Do French Pressa wrzucamy zmieloną kawę, a następnie zalewamy kawę, aby przykryć drobinki kawy wodą o temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. Następnie mieszamy i zostawiamy na 30 sekund. Potem dolewamy całą resztę wody i ponownie mieszamy. Po całym procesie zakrywamy dzbanek i dopiero po 4 minutach przeciskamy tłok. I to wszystko! Aromat i smak ulubionej kawy czeka już w dzbanku!
0 komentarzy