Jest to idealne połączenie. Dodatki stanowią tutaj ważny element, dzięki któremu będziemy mogli się rozpłynąć w znakomitym smaku naszej ulubiony kawy Mocha. Mokka to połączenie kawy z czekoladą i mlekiem. Intensywna kawa espresso, pyszne gorące mleko, a także dodatek w postaci ciemnej lub mlecznej czekolady. Czy można sobie wyobrazić lepsze połączenie? Jest to idealne rozwiązanie na długie jesienne wieczory. Ciepły kawowy napój to idealny dodatek do wieczoru z Netflixem lub ulubioną książką. Dużym plusem jest to, że kawę można przygotować w bardzo krótki czas. Wystarczy przygotować składniki, uruchomić ekspres do kawy i wystarczy kilka minut, aby przygotować czekoladowy napój kawowy.
Mokka – co to jest kawa Mocha?
Niewiele nas z wie, co to jest Mokka. Co to jest kawa Mocha? Nie jest ona tak popularna jak cappuccino czy espresso, ale z hukiem wdziera się na salony. Od wielu lat jest ona popularna w krajach kawowych. Główne składniki to espresso, gorące mleko oraz czekolada. Niektórzy kawosze preferują wybór syropu czekoladowego lub sosu czekoladowego. Jest to o wiele szybsze rozwiązanie, lecz w takich sosach jest bardzo często dużo niezbyt dobrych składników. Wykorzystanie białej czekolady daje możliwość stworzenia niesamowicie wyglądającej kawy o czekoladowym smaku. Zebra będzie posiadać ciekawego biało-czarne warstwy.
Historia kawy Mokka
Historia kawy Mokka jest bardzo ciekawa. Od lat ten przysmak jest kochany ze względu na swój czekoladowy smak. Napój nie jest tak gorzki czy kwaśny, jak kawy bez tego dodatku. Historia rozpoczyna się w jednym z azjatyckich państw, a dokładnie w Jemenie. To właśnie tam znajduje się port Mocha. W dawnych latach, był to jeden z punktów, które słynęły z przechowywania i przesyłki ogromnych ilości ziaren kaw z tamtych rejonów na przełomie XVIII i XIX wieku. Ziarna te były wysokiej jakości, a napój po przygotowaniu przypominał bardziej czekoladowy napój. Kawa zaparzona w lokalny sposób miał czekoladowy aromat i smak. Nie jest to jednak kawa Latte, ponieważ nie posiada ona tak bardzo charakterystycznej pianki, zamiast tego, Mokka jest udekorowana bitą śmietaną, która dodatkowo jest posypana cynamonem lub kakao. Nie może być raczej podawana dzieciom w miejscu, takim jak żłobek. Swarzędz ma kilka takich miejsc na swojej mapie, podobnie jak kawiarni. Napój może być idealnym dodatkiem do deseru, lecz może on być sam w sobie deserem.
Dlaczego warto napój czekoladowo-kawowy Mokka?
Zamawiając Mokkę w kawiarni, można spodziewać się napoju przygotowanego z espresso i czekolady. Używana czekolada jest zazwyczaj ciemna i ma mocny smak, który dobrze komponuje się z kawą. Napój jest następnie uzupełniany mlekiem i podawany z lodem. Mokka jest popularny, ponieważ oferuje wyjątkowy smak, którego nie można znaleźć w innych napojach. Połączenie czekolady i kawy jest bogate i dekadenckie, a sam napój jest orzeźwiający i dodaje energii. Jeśli szukasz czegoś innego do zamówienia podczas następnej wizyty w kawiarni, spróbuj Mokki! Co więcej, kawa to świetne źródło kofeiny, której potrzebować musi każdy człowiek, a także kwasy chlorogenowe oczyszczają organizm z toksyn i odpowiadają za redukcję wolnych rodników. Kostki czekolady uelastyczniają również ścianki naczyń krwionośnych i tym samym mają działanie przeciwzatorowe. A poza tym, nadal jest to pyszna kawa.
Kawa Mokka – składniki
Spróbuj wykonać swoją wymarzoną kawę Mokka. Składniki to podstawowe produkty, które posiadamy w domu. Musimy pamiętać jednak o przygotowaniu napoju na bazie espresso lub z kawiarki.
- 150 ml mleka,
- 60 ml espresso (zamiennie kawiarka),
- 2 kostki czekolady,
- bita śmietana,
- cynamon lub kakao,
- cukier (opcjonalnie)
Przepis na kawę Mokka
Jeśli mamy już wszystkie składniki, wystarczy przepis na pyszną kawę Mokka. Doskonałe połączenie zaczynamy od zmielenia kawy i przygotowania espresso. W rondelku rozgrzej czekoladę, gdy będzie płynna, przelej ją do wysokiej szklanki. Następnym krokiem będzie wlanie wcześniej przygotowanej bazy espresso. Podgrzej mleko i wlej je na górę napoju. Ostatnim punktem będzie udekorowanie kawy bitą śmietaną i posypanie jej cynamonem lub kakao. Pozostaje już tylko delektować się aromatycznym napojem caffè mocha.
0 komentarzy