Upał, wąskie uliczki, słońce i Włochy. Kto jeszcze ma ochotę na filiżankę dobrej kawy? Chyba każdy. Najlepiej smakować będzie espresso. Małych rozmiarów filiżanka czarnego napoju ze świeżo zmielonych ziaren może nie mieć konkurencji. A może macie ochotę na zredukowane espresso? Pojawia się taka szansa pod postacią konkurencyjnej i małej kawy ristretto. Co to i jaki jest przepis? I czym właściwie różni się od espresso?

Co to za kawa – ristretto

Gdy ludzie słyszą, to słowo po raz pierwszy, zastanawiają się, co to za kawa? Ristretto to rodzaj kawy espresso, którą przyrządza się z mniejszą ilością wody, aby uzyskać bardziej skoncentrowany i intensywny smak. Można to porównać do skróconego espresso. Jest to niezwykle esencjonalny i gęsty napój. Jego objętość jest o wiele mniejsza, niż klasycznego espresso. Aby przyrządzić ristretto, wystarczy użyć mniejszej ilości wody podczas parzenia (około 15-20 ml), ale także skrócić czas parzenia (do około 15 sekund). Ristretto zazwyczaj podaje się w małych filiżankach, aby w pełni docenić jego intensywny smak. Jeśli sądziliście, że filiżanka espresso znika szybko, to musicie zobaczyć jak ekspresowo znika filiżanka ristretto. Kawa jest niezwykle intensywna, mało w niej goryczki, a także można poczuć delikatną słodycz. Napar z ekspresu jest posiada o wiele mniejszą zawartość kofeiny, przez bardzo krótki czas parzenia.

Różnica w przepisie – ristretto a espresso

Ristretto to rodzaj espresso, które przyrządza się z mniejszą ilością wody, co daje mocniejszy i bardziej skoncentrowany smak. Espresso przygotowuje się z większą ilością wody, co daje słabszy i bardziej rozcieńczony smak. To powinno wystarczyć, aby odpowiedzieć na pytanie ristretto a espresso. Różnica występuje również w czasie parzenia. Czas parzenia będzie krótszy w przypadku ristretto, niż w przypadku espresso. Jeśli chodzi o kofeinę, to nawet podwójne ristretto nie dorówna filiżance espresso. Ma na to wpływ oczywiście czas parzenia. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać zbyt dużej ilości kofeiny, a uwielbiają smak kawy i są koneserami czarnego trunku.

Przepis na kawę ristretto – krok po kroku

Gdy jesteśmy już przekonani, że warto wypróbować czegoś nowego, czas zerknąć na przepis na ristretto. Krok po kroku da się przygotować przepyszny trunek i chociaż na chwilę przenieść się do słonecznej Italii. Nie ma nic skomplikowanego w przygotowaniu idealnej filiżanki kawy. Podobnie jak w przypadku espresso, powinniśmy użyć świeżo zmielonych ziaren kawy. Do jednej filiżanki powinniśmy użyć podobnej ilości, czyli około 15-20 g bardzo drobno zmielonej kawy do espresso. Zmieloną kawę umieszczamy na sitku kolby, dociskamy ją tamperem, a następnie rozpoczynamy proces parzenia. Powinien on trwać około 15 sekund, aż w naszej filiżance pojawi się trunek o objętości ok. 15-20 ml. I to wszystko. Teraz nadszedł czas na bardzo krótki czas, w którym możemy wziąć łyka naszej czarnej ristretto i przenieść się na wąskie uliczki we Włoszech.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *