Degustacja. Kto z nas uwielbia się delektować smakiem naszej ulubionej kawy? Chyba każdy ma taką kawę, którą może pić o każdej godzinie, nawet jeśli jest to godzina 23:14 w poniedziałek, a we wtorek musimy wcześnie wstać do pracy. Degustacje kawy są już znane od wielu lat. Niezmiennym elementem są dość ciekawe dźwięki, czyli siorbanie. To niezbyt eleganckie zachowanie jest bardzo ważne przy cuppingu. Co to jest cupping kawy i o co w nim chodzi?
Historia cuppingu – skąd wzięła się moda na siorbanie kawy?
Na samym początku nie zaszkodzi nieco merytorycznej części o historii cuppingu. Skąd wzięła się moda na siorbanie kawy? Pierwsze zapiski mówią o XIX wieku, a w sumie o jego końcówce. Dlaczego tak ważne było spróbowanie kawy przed zakupem? Żaden z kupców nie chciał być zrobiony w balona i kupić kota w worku. Przed zakupem pokaźnej sumy ziaren, musiał spróbować, czy kawowy napój będzie mu smakował i ocenić, czy te ziarna są idealne. Kawa stała się tak popularna, że o ich zapachu pomyśleli ludzie produkujący świece wegańskie. Prawdziwe zmiany pojawiły się w ostatnich latach XX wieku. To właśnie wtedy, konkurs Cup of Excellence (w Brazylii) musiał stworzyć uporządkowany system oceny Specialty Coffee. Swoje dołożyli Amerykanie, a stworzony system niewiele różni się od tego znanego po dziś dzień.
Co to jest cupping kawy?
Cupping kawy to innymi słowy tasting kawy. Technika ta jest używana przez sensoryków. Głównym celem tego procesu jest ocena. Ocenie podlegają przede wszystkim rodzaje kawy, jakość, zapach i oczywiście smak naparu w małej filiżance. Jest to również doskonały sposób na poszukiwanie nieprawidłowości w ziarnach. Innym celem cuppingu jest również tworzenie mieszanek kawowych, czyli blendów. Co więcej, funkcja nie zmieniła się od wielu lat i bardzo często jest wykorzystywana przez kupców do oceniania ziaren podczas procesu zakupowego. Ogólnie rzecz biorąc, cupping kawy to proces oceny jakości palonych ziaren kawy. Proces cuppingu polega na pobraniu małych próbek ziaren kawy i zaparzeniu ich w celu oceny smaku, aromatu i ogólnej jakości ziaren.
Cupping kawy – 4 sposoby
Istnieje kilka sposobów cuppingu kawy. 4 sposoby siorbania kawy dzieli go na bardzo praktyczny i senswony podział na typy. Mogą one mieć ze sobą niewiele wspólnego. Wykreowanie perfekcji, w którymkolwiek z nich wymaga wiele lat picia kawy, a także dużej wiedzy na jej temat.
- Cupping selektywny – selektywny cupping to proces, w którym usuwany jest tylko pożądany obszar ziarna kawy. Pozwala to na bardziej kontrolowane i spójne wypalanie, a także bardziej jednolity smak.
- Cupping opisowy – jest to zdolność opisywania i nazywania poszczególnych smaków kawy. Jest to związane z bardzo rozwiniętymi cechami sensoryczności.
- Cupping produkcyjny – jest to typ cuppingu, którym zajmują się głównie właściciele palarni. Ten typ ma odpowiadać na pytanie, w jaki sposób idealnie palić ziarna.
- Cupping – sport – jest to niezwykle popularna odmiana cuppingu. Polega ona na rozróżnianiu i porównywaniu kaw. Czas tu nie gra roli, a najważniejszy jest smak i odczucia.
0 komentarzy