Około 99% światowych upraw kawy na świecie jest rozdysponowane pomiędzy uprawy arabiki i robusty. Około 70% to arabika, a 30% to robusta. Zadaniem bardzo trudnym jest znalezienie kawy, która byłaby w 100% z ziaren robusty. Są to najczęściej mieszanki dwóch wyżej wymienionych gatunków kawy w różnych proporcjach, ale w tych mieszankach większość stanowi arabika. Dlaczego mówi się, że robusta jest gorsza od arabiki? Robusta pomimo tego, że jest gorszej jakości, posiada zalety i jest często wybierana przez ludzi. Uprawa tego gatunku kawy jest o wiele łatwiejsza i plantacje nie potrzebują tak dobrych warunków atmosferycznych.

Jak rośnie kawa robusta?

Robusta to odmiana kawy, która jest bardziej odporna na choroby i ma wyższą wydajność, niż arabika. Ten rodzaj kawy rośnie w tropikalnych regionach Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Jak rośnie kawa robusta? Plantacje mogą być położone na wysokości około 200 metrów n.p.m.. Co więcej jest ona bardziej odporna na choroby i o wiele łatwiejsza w uprawie. Robusta nie jest tak aromatyczna jak jej arabska odmiana. Kawy z wyższych partii wzniesień mogą zaoferować wspaniałe i delikatne odmiany smaków. Kawy z Afryki bardzo często posiadają nutę cytrusową, a w arabice z Ameryki Środkowej i Południowej można wyczuć smak orzechów lub czekolady. Robusta posiada raczej smak ziemisty, który może przypominać smak arabiki pochodzenia azjatyckiego np.: z Indonezji czy Wietnamu.

Jakie są zalety picia robusty?

Robusta jest jednak ważnym składnikiem w mieszankach kawy używanych do espresso. Jakie są zalety picia robusty i dlaczego jest mieszana z teoretycznie lepsza arabiką? Ziarna robusty mają o wiele więcej kofeiny. Zawartość kofeiny w robuście to około 2,7%, a w arabice, zaledwie 1,5%. Połączenie dwóch odmian może dać aromatyczną kawę z dużą ilością kofeiny, która mocno pobudzi organizm człowieka. Na rynku można znaleźć wiele proporcji mieszanek, jednak zawsze przeważać będzie arabika (90/10, 80/20, 60/40). Chociaż znajdują się miejsca na ziemi, w których mieszanki do espresso wynoszą 50/50. Takim miejscem jest na przykład Sycylia. Występują również takie kawy, których skład to około 90% robusta. Są one wykorzystywane do parzenia kawy po wietnamsku. Jest także tańsza i łatwiejsza w uprawie, niż arabika, dlatego często jest używana w kawie rozpuszczalnej.

Dlaczego robusta jest tańsza, niż arabika?

Ziarna robusty są tańsze, niż arabiki, ponieważ uprawa jest łatwiejsza, ze względu na to, że roślina jest w stanie wytrzymać surowsze warunki klimatyczne. Nie potrzeba jej tak dobrze pielęgnować, a uprawiać można ją na niższych wysokościach. Kawa robusta nie jest tak wybredna i dlatego robusta jest tańsza, niż arabika. Kawa ziarnista jest gorsza jakościowo, tańsza oraz mniej smaczna. Jedyną jej przewagą jest większa zawartość kofeiny. Ta kawa jest jednak bardzo często wybierana przez lokalną ludność produkującą kawę. Kawa arabika jest droższa i często niedostępna dla pracowników plantacji. Robusta jest też często wybierana przez chociażby ludzi z południowych Włoch, którzy przejęli te nawyki od swoich przodków. Jest to uwarunkowane kulturowo od kilku pokoleń, gdy widoczne były podziały wśród mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Biedne południe piło espresso z większą zawartością robusty, gdy bogata północ mogła pozwolić sobie na mieszankę z przeważająca częścią ziaren droższej odmiany.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *