Kawa jest popularnym napojem w Wietnamie. Przyrządza się ją poprzez zaparzenie ciemno palonych ziaren kawy gorącą wodą i dodanie mleka skondensowanego do smaku. Wietnamczycy nawyk picia kawy zaczerpnęli od francuskich kolonizatorów. Poza ogromnymi plantacjami kawy, Wietnam jest także drugim największym eksportem kraju na świecie. Wyprzedza ich tylko państwo, które zwane jest Krajem Kawy, czyli Brazylia. Wietnamczycy przygotowali własne urządzenie, aby móc pić swój ulubiony czarny trunek na własny sposób. Czym jest i w jaki sposób przygotować kawę po wietnamsku? Do tego zadania niezbędne będzie nam specjalny mały zaparzacz – Phin. Przyrządzenie kawy w tradycyjny wietnamski sposób nie jest wcale takie trudne i może ją przyrządzić każdy w swoim domu.
Czym jest tradycyjna kawa wietnamska?
Wietnam jest państwem, które posiada idealne warunki do uprawy kawy. Nie ma się co dziwić, że państwo jest drugim producentem kawy na świecie. Bardzo ciekawe jest to, że większość kawy nie zostaje w kraju, ponieważ o wiele bardziej powszechne jest picie dużych ilości herbaty, a nie kawy. Popularność samej kawy, Wietnamczycy mogą zawdzięczać europejskim kolonizatorom. Przywieźli oni zwyczaj picia kawy ze Starego Kontynentu. Kolonizatorów przegoniono ze wschodnich brzegów Półwyspu Indochińskiego, a Wietnamczycy stworzyli własny sposób przyrządzania kawy. Czym jest tradycyjna kawa wietnamska? Są to ciemno palone ziarna robusty lub arabiki, która jest parzona przy użyciu tradycyjnego, metalowego naczynia do kawy, zwanego phin. Ziarna kawy powinny być drobno zmielone i umieszczone w naczyniu. Ziarna zalewa się gorącą wodą, która następnie metodą przelewową wpada do filiżanki, do której wcześniej zostało wlane mleko skondensowane.
Zaparzacz Phin – kawa po wietnamsku
Do przygotowania tego niesamowicie smacznego napoju będzie potrzebny zaparzacz Phin. Kawa po wietnamsku to napój, który można zrobić w kilka minut. Nie uda nam się go przyrządzić, jednak bez tego ważnego przyrządu. Jest to tradycyjne, małe naczynie, które składa się z dzbanka, filtra i pokrywki. Dzbanek ma otwór na górze, w którym umieszcza się sitko i zmieloną kawę. Na samej górze układa się pokrywkę, aby kawa nie rozlała się podczas procesu parzenia. Następnie, wodę należy wlać do naczynia i pozwala na swobodne zaparzania się kawy i przelewanie do szklanki. Samo naczynie składa się z podstawki, zbiorniczka, sitka oraz pokrywki. Po bokach zbiorniczka są przymocowane dwa krótkie uchwyty.
Kawa po wietnamsku – przepis
Kawa w stylu wietnamskim to tradycyjny napój z Półwyspu Indochińskiego, który powstaje poprzez zaparzenie drobno zmielonych ciemno palonych ziaren kawy w gorącej wodzie. Cały proces jest zbyt długi i pozwala na szybkie przygotowanie kawy po wietnamsku. Przepis zawiera kilka kroków:
- Pierwszym krokiem jest wlanie do szklanki 40-50 ml skondensowanego mleka.
- Kolejnym zadaniem będzie ustawienie naczynia Phin na szklance i wsypanie 12-15 g drobno zmielonej kawy.
- Na początku należy wlać małą ilość wody o temp. 90C. Po 15-20 sekundach, gdy kawa rozkwitnie i odpowiednio się namoczy, dolewamy około 150 ml wody.
- Na sam koniec należy zamknąć naczynie pokrywką i odczekać 5 min.
Po tych wszystkich czynnościach tradycyjna wietnamska kawa jest gotowa do wypicia. Przepis na kawę po wietnamsku jest łatwy. Do naparu można również dodać cukier. W upalne dni, kawa po wietnamsku jest również podawana z kostkami lodu.
0 komentarzy