Niektórzy uwielbiają smak czystej i czarnej filiżanki kawy. Jeszcze inni nie wypiją kawy bez mleka i cukru. Ile ludzi na świecie tyle różnych upodobań. Podobnie jest z rodzajami kaw, a w zasadzie ze sposobami ich przyrządzenia. Te najpopularniejsze jak espresso, ristretto czy irish coffee są znane na całym świecie. Są jednak takie kawy, które nie są aż tak popularne na całym świecie. Jedną z nich jest kawa po bawarsku, czyli kawa z czekoladą na słodko. Jest to niesamowicie rozkoszna wersja kawy, która zabierze Cię na słodką przygodę do Bawarii. Połączenie kawy z czekoladą to strzał w dziesiątkę dla wszystkich lubiących bardzo dużo słodyczy, a zarazem smak pobudzającej kawy. Gotowi na przygotowanie waszej pierwszej filiżanki kawy po bawarsku?
Co to kawa po bawarsku?
Kawa po bawarsku to rodzaj kawy przygotowywanej specjalną metodą parzenia. Jest to połączenie kawy, czekolady, a najczęściej również bitej śmietany i syropu czekoladowego. Kawowy napój bardzo często jest udekorowany również szczyptą cynamonu. Napoju nie powinniśmy mylić z popularną bawarką, ponieważ jest to herbata z dodatkiem ciepłego mleka. Parzenie kawy odbywa się poprzez zmieszanie naparu z rozpuszczoną czekoladą i dodaniem syropu czekoladowego. A całość dekoruje biała bita śmietana z posypką. Najczęściej podawana jest w szklance, aby podkreślić jej wygląd. Bardzo często jest podawana wraz z deserami (chociaż taka kawa, dla niektórych mogłaby być deserem).
Kawa po bawarsku – kawa z czekoladą
Kawa po bawarsku to rodzaj kawy przyrządzanej z czekoladą. Zazwyczaj do przygotowania tego typu kawy używa się ciemnej czekolady, ale można ją również przyrządzić z mleczną lub białą czekoladą. Kawę po bawarsku często podaje się z bitą śmietaną i posypką z cynamonu w proszku. Aby poznać właściwy i pyszny smak tego trunku należy użyć odpowiednich składników. Wysokiej jakości ziarna kawy oraz czekolada z dużą zawartością kakao będzie dobrym wyborem przy zaparzaniu kawy po bawarsku. Kawa z czekoladą będzie niezwykle słodka, ale nadal będzie zawierała w sobie sporo kofeiny i delikatnego kawowego posmaku.
Kawa po bawarsku – składniki
Przepis na kawę po bawarsku jest dość łatwy i każdy powinien sobie z nim poradzić. Będziemy potrzebować również ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, aby wykonać kawę po bawarsku. Składniki, które są niezbędne to:
- 60 ml espresso,
- 1 rządek gorzkiej czekolady (około 3 kostki – 12 g) lub mlecznej,
- 1 kropla syropu czekoladowego,
- bita śmietana,
- szczypta cynamonu.
Jeśli nie mamy pod ręką czekolady gorzkiej, możemy użyć mlecznej lub białej. Możliwe jest również zastąpienie czekolady na rzecz łyżki wysokiej jakości syropu czekoladowego. Cynamon można zamienić na kakao.
Kawa po bawarsku – przepis
Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane czas na finalizację filiżanki naszej kawy po bawarsku. Przepis jest niezwykle prosty i szybki. Pięknie przygotowana kawa po bawarsku może być piękną dekoracją na stole. Na początek musimy rozpuścić czekoladę w rondelku nad wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, należy umieścić ją w szklance. Wlać kroplę syropu czekoladowego, a następnie dodać świeże i gorące espresso (ewentualnie z kawiarki). Kawę z czekoladą można wymieszać lub zostawić ułożone dwie warstwy (ja preferuje wymieszać na samym początku). Gdy baza naszego napoju jest już przygotowana, czas na dekorację. Bitą śmietanę należy ułożyć na wierzchu kawy, a następnie posypać cynamonem lub kakao. I to wszystko, nasza kawa z regionu Bawarii jest gotowa do wypicia. Gorący kawowo-czekoladowo napój nadaje się świetnie na zimowe wieczory pod kocem.
0 komentarzy