Czarna kawa bez mleka – najwięksi smakosze uważają, że właśnie taką kawę należy pić czy to w zaciszu domowym czy wybierając się do kawiarni. Dodawanie mleka i tym samym rozcieńczanie jej jest zwykłym bezczeszczeniem tego jakże ważnego rytuału, który należy powtarzać każdego ranka i nie tylko. Wybierając się do ulubionej kawiarni czy restauracji można liczyć na kilka rodzajów czarnej kawy, którą zazwyczaj proponuje nam kelnerka. Nic bardziej mylnego.
Rodzaje czarnej kawy – Ristretto
Jest to gęsta, aromatyczna kawa, która różni się od espresso tym, że ristretto zrobione jest z dwa razy większej dawki kawy, przy czym podawane jest z odrobioną większej ilości wody do popicia. Ten rodzaj kawy przeznaczony jest dla osób, które chcą zdecydowanie się obudzić przed rozpoczęciem codziennych obowiązków.
Rodzaje czarnej kawy – Espresso
Najpopularniejszy rodzaj czarnej kawy to espresso. Filiżanka espresso to 45 ml. Jest podstawą dla wielu ludzi – kawoszy do rozpoczęcia dnia z uśmiechem na twarzy. Espresso to często baza pod przygotowywanie innych kaw takich jak cappuccino, latte czy corretto czyli kawy z kropelką alkoholu. Po tej kawie również popija się kieliszeczkiem zimnej wody.
Rodzaje czarnej kawy – Doppio
Jest to nieco zmodyfikowany rodzaj czarnej kawy. Doppio jest mocniejsze od espresso, inaczej zwane podwójne espresso. W tym przypadku ilość ziaren kawy jest podwójna a ilość wody wynosi 60 ml. Ten rodzaj czarnej kawy jest już bardziej przeznaczony dla ludzi znających się na rzeczy.
Rodzaje czarnej kawy – Lungo
Rodzaj czarnej kawy Lungo znaczy tyle co długi w języku włoskim. Kawę Lungo wykonuje się następująco: przez tą samą porcję kawy co espresso przepuszcza się więcej wody, około 100 ml. Ten rodzaj kawy jest wybierany rzadziej przez smakoszy w Polsce i nawet bardzo rzadko spotykana jest w kartach menu w kawiarniach czy też restauracjach. Bardziej popularna jest w krajach południowych jak Włochy, skąd zaczerpnęła też swoją nazwę.
Rodzaje czarnej kawy – Americano
Ten rodzaj napoju powinien mieć około 300 ml. Jest to nic innego jak espresso, do którego dolana jest gorąca woda. Ten rodzaj czarnej kawy powstał dzięki Amerykanom. Nazwa tej kawy wzięła się po prostu z stąd, że americano smakuje jak przefiltrowana kawa z ekspresu przelewowego i tym samym przypomina nieco kawę z amerykańskich barów, które często pokazywane są w filmach czy serialach właśnie produkcji amerykańskiej.
0 komentarzy