Kawa po turecku to popularny napój kawowy w Turcji, a także na Bliskim Wschodzie. Przygotowuje się ją poprzez kilkukrotne zaparzenie drobno zmielonych ziaren kawy z cukrem w wodzie. W Polsce, bardzo często myli się sam sposób przygotowania po turecku. Błędne jest myślenie, że kawa po turecku to tylko zalanie wrzątkiem zmielonej kawy z cukrem. W tym artykule dowiesz się, jak przyrządzić tradycyjną kawę po turecku. W Turcji, nikt nie mówi na ten sposób przyrządzania kawy „kawa po turecku”. W tym ogromnym i zróżnicowanym państwie, mówi się po prostu kahve, czyli kawa. Po turecku dopisują sobie Europejczycy, aby odróżnić ją od innych sposobów parzenia, jak np.: kawa po wietnamsku czy kawa po wiedeńsku.
Czym jest kawa po turecku?
Według historii, sądzi się, że kawa przybyła do Europy właśnie z Turcji. Co więcej, pierwsi Europejczycy pili kawę po turecku, a nie espresso, czy caffe latte. A więc czym jest kawa po turecku? Jest to rodzaj kawy, którą parzy się w naczyniu zwanym tygielkiem. Ziarna kawy są palone i mielone, a następnie parzone z cukrem i wodą. Mieszanka jest czasem przecedzana przez papierowy filtr do filiżanek, jednak najczęściej pije się ją z fusami na dnie. Przepis na przyrządzenie pysznej kawy tureckiej, wcale nie jest taki trudny jak może się zdawać na początku. Jedynym naczyniem, którego może nie posiadać każdy z nas jest tygielek, który możemy zastąpić małym garnuszkiem.
Zasady parzenia kawy po turecku
Występuje kilka zasad parzenia kawy po turecku. Są to zasady, których trzymają się wszyscy bariści, przygotowując napar według tego sposobu. Pierwszą i fundamentalną zasadą jest zaparzanie kawy w miedzianych lub metalowych tygielkach, lub rondelkach. Kolejną zasadą jest korzystanie z bardzo zimnej wody podczas procesu parzenia, tak aby z kawy mogło wydobyć się to co najlepsze. Kolejną bardzo ważną kwestią jest dobór kawy. Powinna być ona mocna o delikatnych nutach smakowych i należy ją zmielić bardzo drobno. Cukier jest bardzo ważnym składnikiem kawy i powinno się go dodać na samym początku, na końcu – kawa zepsuta. Ostatnią zasadą jest to, aby pod żadnym pozorem nie dodawać mleka ani śmietanki do naparu. Do tradycyjnie przygotowywanej kawy po turecku można dodać cynamon lub kardamon.
Dlaczego warto pić kawę po turecku?
Kawa jest źródłem kofeiny dla każdego człowieka. W kawie po turecku ilość kofeiny jest bardzo wysoka, dzięki czemu o wiele łatwiej jest przygotować swój organizm do pracy na wysokich obrotach. Taki sposób picia kawy, dostarcza organizmowi ludzkiego również wiele korzystnych związków np.: kwasów chlorogenowych. Mają one pozytywny wpływ na ciśnienie tętnicze, poziom cukru i cholesterolu w organizmie. Co więcej, stymulują one również przemianę materii w organizmie, czyli mogą być odpowiednie podczas zachowywania szczupłej sylwetki. Do kawy po turecku bardzo często dodaje się także kardamon, który jest znany z właściwości przeciwutleniających, a także jest bogaty w witaminę C, potas, fosfor i magnez, dlatego warto pić kawę po turecku! Jedynym minusem spożytkowania tego tradycyjnego tureckiego napoju może być cukier. Podczas tradycyjnego przygotowania dodaje się go do kawy, a jak wiemy zbyt wysoki poziom cukru nie jest dobry dla zdrowia człowieka.
Przepis na kawę po turecku
Kawę po turecku należy serwować w filiżankach, które są nazywane demitasse. Poza nią, potrzebny będzie nam również tygielek. Poza tym musimy posiadać również składniki do kawy po turecku, wedle proporcji (na jedną filiżankę):
- czubata łyżeczka świeżo zmielonej kawy,
- pół łyżeczki cukru,
- półtorej filiżanki bardzo zimnej wody,
- szczypta kardamonu,
- szczypta cynamonu.
Gdy mamy już wszystkie składniki należy przystąpić do procesu parzenia. Na początku, do tygielka należy wsypać kawę, cukier, kardamon i cynamon. Dolać wodę i postawić na mały ogień. Zamieszać i podgrzewać , aż do momentu zagotowania. W tym momencie, należy zdjąć tygielek z ognia i pozostawić go, aż do ostygnięcia. Gdy ostygnie, powtórzyć czynność jeszcze dwa razy. Turecka kawa jest następnie przelewana do filiżanek, gdy fusy opadną na dół. I to cały przepis na kawę po turecku.
0 komentarzy